ételrecept

Ki ne szeretné, ha egy rohanósabb napon gyorsan össze tudna dobni valami igazán laktató ételt? Annak, aki szereti a tésztás-húsos ennivalókat a lasagne erre remek lehetőséget biztosít.

A lasagne egy olasz eredetű étel, ami rakott tésztaételt jelent. Ízvilágának különlegességét a besamel mártásnak köszönheti.

Hozzávalók

kb. 6-8 személyre

  • 500g lasagne tészta
  • 300g trappista sajt
  • Szószhoz: (nem a hagyományos répás-zelleres szósz)
  • olívaolaj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1kg darált hús, lehet sertés vagy marha

TIPP

Ha a marha húst választod, akkor azzal számolni kell, hogy valamennyi idővel tovább fog főni!

  • 700ml paradicsomlé (lehetőség szerint házi, mert azzal sokkal finomabb)
  • 1 sűrített paradicsom
  • fűszerek ízlés szerint: só, bors, oregánó, bazsalikom, majoránna,
  • 1ek cukor

A besamel mártáshoz:

  • 5dkg vaj
  • 2ek liszt
  • kb. 700ml tej

Elkészítés

A szószhoz a hagymát, és a fokhagymát, apróra vágjuk kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk.

Hozzáadjuk a húst, sózzuk borsozzuk. Amikor kifehéredik mehet rá a zöldfűszer, illetve a paradicsom.

Kb. 30 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, a vége felé mehet bele a cukor.

Amíg fő a ragu elkészítjük a besamelt.

A vajat megolvasszuk, majd hozzákeverjük a lisztet.

Folyamatos kavargatás mellett lassan adagoljuk a tejet, amíg be nem sűrűsödik.

Ha minden kész akkor már csak össze kell állítani.

Egy nagy hőálló tálat vékonyan kiolajozunk, a ragut a besamellel összekeverjük.

A rétegelés nálam így néz ki:

Egy merőkanál ragus besamel, majd tészta (nem kell megfőzni), ismét ragu, reszelt sajt majd tészta.

A reszelt sajtból sosem elég, így folytatjuk a rétegezést, amig el nem fogy minden hozzávaló.

A tetejére besameles ragu kerül, majd erre még egy jó nagy adag sajt.

Mehet az előremelegített sütőbe, 180 fokon légkeveréses sütőben ajánlott sütni. Kb. 30-40 perc alatt már készen is van.

Ezután kivesszük, és legalább 15 percet pihentetjük, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Minél tovább hagyjuk hűlni, annál könnyebb lesz szeletelni.

Jó étvágyat!

 

A tésztás ételek egyetlen hátránya, hogy kalóriában igen gazdagok, így nem szabad túlzásba esni a fogyasztásukat illetően. Sokszor azonban épp ez a legnehezebb, hogy megálljt parancsoljunk az evésnek. Pláne, ha még fogyókúrázni is szeretnénk, akkor pláne nem mindegy, hogy mennyit eszünk.

Ebben lehetnek segítségünkre a fogyasztószerek, mint például a Genesis Sibutramine vagy az Adipex Retard. Részletesebben is tud tájékozódni bármely termék felől, elég, ha beírja a keresőbe, hogy Adipex vélemények.